Badminton Vereniging Grijpskerk

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Racket keuze

Badminton Techniek


Hoe kies ik het juiste racket


Je badmintonracket is een belangrijk onderdeel van je materiaal en kies je dan ook niet zomaar. Als je eens zoekt op internet of kijkt op een forum, zal je zien dat er zeer veel discussies over rackets te vinden zijn. Een racket is dan ook persoonlijk en moet je kiezen volgens je eigen speelstijl. In dit artikel vind je een aantal richtlijnen en tips om een racket te kiezen dat bij je past en waaraan je veel spelplezier kunt beleven.
Enkele tips om te beginnen
Als je van plan bent een racket te kopen, let er dan op dat de racket een ingebouwd T-stuk (T-joint) heeft. Een ingebouwd T-stuk maakt je slagen preciezer, harder en zorgt ervoor dat je racket langer meegaat

een ingebouwd T-stuk

een extern T-stuk

Verder zijn er ook twee soorten vormen van het blad: Ovaal (oval) en Isometrisch / afgerond (isometric).
De meeste oude rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.
Een laatste punt is de lengte van een racket. Rackets met de aanduiding long zijn 10mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken.

Conclusie:


- koop een racket met een ingebouwd T-stuk
- beginners kopen best een isometrisch racket
- sommige rackets zijn iets langer dan anderen

Gewicht / materiaal

Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast pakt, is het gewicht. Een licht racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70g! Een lichter racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te licht racket koopt, zal je er weinig 'kracht' uitkunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan verschillende gewichtsklassen:
"   1U: >95g
"   2U: 90-94g
"   3U: 85-89g
"   4U: 80-84g
Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De lichtere rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het engels) en de zwaardere van aluminium of metaal. Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bv. titanium of maken ze gebruik van een speciale structuur. In het algemeen geld dat rackets van grafiet sneller stukgaan en een botsing met een stalen racket zelden overleven, daarentegen soepeler en wendbaarder zijn in het gebruik.

Conclusie gewicht / materiaal:

- een licht racket is wendbaarder (beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging)
- met een zwaarder racket kan je harder slaan (goed voor smashes en clears)
- rackets van grafiet breken sneller (bv. wanneer je tegen het racket van je partner staat)

Balans:

Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans. Er zijn 3 categorieën:
"   zware kop (head heavy):
Dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.
"   even balans (even balance):
Bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.
"   lichte kop (head light):
Rackets met een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.

Conclusie balans:

- zware kop = aanvallend (hardere slagen, slechtere verdediging)
- even balans = een middenweg tussen de andere twee
- lichte kop = verdedigend (snelle acties en goede verdediging)

Flexibiliteit:

De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket.  Dit wordt doorgaans aangeduid met engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff…
In het algemeen geldt: hoe soepeler de racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat het racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wip-effect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen.
Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijver racket.

Conclusie flexibiliteit:

- soepel = makkelijk mee te spelen (ook verre slagen), goede verdediging, minder nauwkeurig
- stijf = goede controle, maar meer kracht vereist (voor harde slagen)

Grip
:

Er bestaan verschillende gripmaten, maar meestal wordt er in de Benelux maar 1 maat per racket ingevoerd. Je kan de gripmaat makkelijk aanpassen met een dikkere of dunnere grip. Wanneer je met je ringvinger je handpalm nog kan raken, heb je de ideale gripmaat. In het algemeen levert een dunne grip meer controle op, maar je mag ook niet in je racket gaan 'knijpen'.

Bespanning:

De bespanning kan in sterke mate het 'gevoel' van een racket bepalen. Hiervoor geldt dezelfde raad als bij de flexibiliteit.
Tot slot vind je hier enkele vragen en de antwoorden daarop:

Wat is een 'verdedigend' racket en wat is het voordeel daarvan?

Een verdedigend racket is vaak licht, enigszins soepel en heeft een lichte kop, maar hier bestaan natuurlijk nog uitzonderingen op. Als gevolg hiervan zijn ze wendbaar, makkelijk te hanteren en zijn ze erg geschikt voor bv. drops en slagen aan het net.

Wat is dan een aanvallend racket en het voordeel daarvan?

Een aanvallende racket is doorgaans stijf en heeft een zware kop. Hierdoor zul je harder kunnen smashen en makkelijker clears slaan, maar je verdediging is minder goed.

Ik ben een beginnende speler, wat voor racket koop ik het best?

Je kan het beste een racket met afgeronde kop (isometric) kopen. Verder kies je het best een soepel (flex of medium flex) racket. Een licht racket zal makkelijker zijn om mee te spelen, maar denk eraan dat zwaardere, stalen rackets zogoed als onverwoestbaar zijn.

Welk merk is het beste?

Aangezien iedereen een ander racket goed vindt, is er ook niet één merk dat boven al de rest uitsteekt. Enkele bekende merken zijn: Yonex, Carlton, Forza, Karakal, Victor, Wilson, Oliver, SOTX, Oliver.....

Ik neem aan dat een duurder racket beter is?

Neen, dit is zeker niet het geval! Vaak is het zo dat de duurste rackets stijf zijn en als jij een soepel racket verkiest, heb je daar dus niets aan. Verder kun je geld uitsparen door een racket online te kopen (tot wel €50!).Let hierbij wel op dat je geen namaakspullen koopt.

Bron: www.badmintoncentraal.nl Geschreven door Stijn Vanderstraeten.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu