Hoofdmenu
Badminton weetjes
Badminton, het is een sport die we allemaal kennen. Op het strand of in de tuin, iedereen heeft wel eens een pluimpje heen en weer geklopt. Maar badminton is veel meer dan dat. Het is een professionele topsport, en niet zonder reden.
Zo vinden er jaarlijks heel wat internationale tornooien plaats over de hele wereld. En natuurlijk ontbreekt badminton niet op de Olympische Spelen. Door het gebrek aan mediabelangstelling zijn deze tornooien niet zo bekend.
Toch is badminton een enorm populaire sport. Niet minder dan 138 landen zijn aangesloten bij de International Badminton Federation (IBF), en er spelen naar schatting zo'n 100 miljoen mensen regelmatig badminton.
Groot-
Daarnaast kent badminton ook heel wat supporters. Bij grote tornooien in Maleisië en Indonesië komen gewoonlijk zo'n 15000 fans supporteren en tijdens de Olympische Spelen te Barcelona in 1992 was badminton, voor de atletiekwedstrijden begonnen, de meest bekeken sport. Het aantal kijkers werd geschat op meer dan één miljard!
Bovendien is badminton een fysiek zware sport. Het is de snelste racketsport ter wereld. Wie goed wil badmintonnen moet kracht, bliksemsnelle reflexen, snelheid, uithoudingsvermogen en een goede hand-
(de hoogte van het net is 1,524 meter in het midden en 1,55 meter aan de randen)
Begin van de wedstrijd
Voor de aanvang van de wedstrijd loten de beide tegenstanders. De winnaar van de loting heeft het recht:
o De service te doen;
o De speelhelft te kiezen;
o De service niet te doen.
De verliezer van de loting krijgt daarmee de keus tussen elke overgebleven mogelijkheid.
In de tweede en derde game van een wedstrijd mag die partij het eerst serveren die de voorgaande game heeft gewonnen.
Fouten
o Een deel van de shuttle bevindt zich bij de service boven het middel van de serveerder.
o Beide voeten van de serveerder of ontvanger bevinden zich niet binnen het serveervak.
o Het racketblad bevindt zich bij de service niet duidelijk onder de hand van de serveerder.
o De shuttle valt na de service zonder dat de tegenstander hem heeft aangeraakt buiten het serveervak op de grond.
o De shuttle komt buiten het speelveld terecht of wordt onder het net door geslagen.
o Een speler raakt tijdens de wedstrijd met zijn lichaam de shuttle of het net aan.
o Een speler raakt tijdens de wedstrijd met zijn racket het net aan.
o De shuttle raakt bij de service het plafond (hoogte van de hal meer dan 8 m; anders opnieuw serveren).
o De shuttle wordt tijdens de wedstrijd tegen het plafond of een ander voorwerp buiten het speelveld geslagen.
o Een speler probeert zijn tegenstander te misleiden of te hinderen.
o Een speler vertraagt op reglementair ongeoorloofde wijze de wedstrijd.
o Er mag opnieuw worden geserveerd wanneer:
o De ontvangende partij nog niet klaarstond;
o Niet duidelijk is of de shuttle in of uit was;
o Er van buitenaf wordt gehinderd.
Badminton, het is een sport die we allemaal kennen. Op het strand of in de tuin, iedereen heeft wel eens een pluimpje heen en weer geklopt. Maar badminton is veel meer dan dat. Het is een professionele topsport, en niet zonder reden. Zo vinden er jaarlijks heel wat internationale tornooien plaats over de hele wereld. En natuurlijk ontbreekt badminton niet op de Olympische Spelen. Door het gebrek aan mediabelangstelling zijn deze tornooien echter niet zo bekend.
Toch is badminton een enorm populaire sport. Niet minder dan 138 landen zijn aangesloten bij de International Badminton Federation (IBF), en er spelen naar schatting zo'n 100 miljoen mensen regelmatig badminton. Groot-
Daarnaast kent badminton ook heel wat supporters. Bij grote tornooien in Maleisië en Indonesië komen gewoonlijk zo'n 15000 fans supporteren en tijdens de Olympische Spelen te Barcelona in 1992 was badminton, voor de atletiekwedstrijden begonnen, de meest bekeken sport. Het aantal kijkers werd geschat op meer dan één miljard!
Bovendien is badminton een fysiek zware sport. Het is de snelste racketsport ter wereld. Wie goed wil badmintonnen moet kracht, bliksemsnelle reflexen, snelheid, uithoudingsvermogen en een goede hand-
Een kleine vergelijking met andere sporten bewijst meteen dat badminton een zeer snelle sport is. De volgende tabel geeft voor enkele sporten de tijd weer die een speler heeft om te reageren. Badminton staat behoorlijk hoog in de tabel, en de aangegeven snelheid is redelijk laag geschat. Men heeft al snelheden in de buurt van 330 km per uur opgemeten, maar je moet natuurlijk ook rekening houden met afremming door wrijving met de lucht.
Sport |
Snelheid |
Afstand |
Reactitijd |
IJshockey |
180 km/uur |
10 meter |
0,20 seconden |
Badminton |
200 km/uur |
12,7 meter |
0,23 seconden |
Voetbal |
130 km/uur |
11 meter |
0,31 seconden |
Tennis |
240 km/uur |
23.77 meter |
0,35 seconden |
Honkal |
160 km/uur |
18,45 meter |
0,42 seconden |
Badminton: een zeer intensieve topsport
Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat tijdens een badmintonwedstrijd van drie sets, die gemiddeld zo'n 45 minuten duurt, de shuttle 20 minuten in spel is. Binnen deze tijdspanne verandert de speler ten minste 350 maal van richting en slaat hij de shuttle ongeveer 400 keer, waarvan 150 keer met een volledige armzwaai. In dubbelspel wordt de shuttle vaak 40 tot 50 maal geslagen binnen de 20 seconden, dat is 2,5 maal per seconde of één slag om de 0,4 seconden! De snelheid van de shuttle tijdens een smash hebben we al vermeld, maar bedenk hierbij dat tijdens een rally meerdere keren gesmasht wordt.
We kunnen ook een Wimbledon finale vergelijken met een finale van het WK badminton. De Wimbledon finale duurde 198 minuten, de badmintonfinale 76 minuten. De tijd dat de bal en de shuttle effectief in spel waren bedroeg 18 respectievelijk 37 minuten. De intensiteit van het spel was bij de tenniswedstrijd dus 9% en bij de badmintonwedstrijd bijna 49%!
De tennisspeler sloeg de bal in totaal 1004 keer, de badmintonner 1972 keer. De tennisser liep ruim 3 kilometer, terwijl de badmintonner ruim 6 kilometer aflegde. De badmintonspeler liep dus dubbel zo ver in de helft van de tijd en haalde bovendien het dubbele aantal slagen. Om op professioneel niveau te badmintonnen moet men dan ook in topconditie zijn.
De feiten van deze wedstrijd onderstrepen het nog eens:
Internationaal
Badminton is een enorm populaire sport. Niet minder dan 138 landen zijn aangesloten bij de International Badminton Federation (IBF) en er spelen naar schatting zo'n 100 miljoen mensen regelmatig badminton. Groot-